donderdag 18 februari 2021

Goudlokje en de 3 beren

 Opnieuw beleefden we heel wat plezier tijdens het voorbije thema 'Goudlokje en de 3 beren'. Tijdens dit thema konden we het verhaal op heel wat manieren beschouwen, leerden we sorteren volgens grootte, speelden we met de begrippen klein en groot en oefenen we op tellen tot 3. Hier ziet u enkele sfeerbeelden van de activiteiten.

De juffen spelen het verhaal uit in een toneel.



We mochten onze eigen foto versieren en krullen geven zoals die van Goudlokje. We konden kiezen tussen stempelen met rolletjes of stroken knippen en opkrullen.



In de kring staan stoelen, kommetjes en beren in 3 verschillende groottes. We geven de beren de juiste spullen en sorteren zo per grootte.


We luisteren en kijken naar het verhaal dat juf tekent.

We mogen vrij stempelen met verschillende tinten bruine verf. Later maken we er een beer van.

In de ontdektafel zoeken we de beren tussen de piepschuimpjes. We nemen ze vast met een pincet om onze fijne motoriek te oefenen.

We spelen het spel 'Berenhonger'. 

Hier sorteren we de beren per kleur.

We luisteren in kleine groepjes naar het verhaal. We doen dit aan de hand van de lichttafel waar nu zand op ligt. Nadien mogen we zelf experimenteren. Deze nieuwe hoek was een succes!




We kunnen Goudlokje haar krullen tekenen tijdens het vrij spel. 

We herhalen het verhaal aan de hand van een vertelpuzzel en bouwen zo het verhaal samen op.

We deden Berenbingo. Alle beren willen graag pudding. We rollen met de dobbelsteen en nemen evenveel potjes als er stippen te zien zijn. Er zijn stippen van 1 tot 3. Daarna kleven we de potjes bij de juiste beer volgens grootte. Wie heeft zijn kaart eerst vol en mag zichzelf de winnaar noemen?


Bolleke, bolleke bruine beer. 
Ik teken één oor en nog ééntje meer.
De beer heeft ook ogen. 
Hij heeft er twee.
De mond kan al lachen en doet vrolijk mee.
De neus staat in het midden van beertje klein.
Kijk, hij wil graag je vriendje zijn.

Bij dit tekenversje hoort ook een stappenplan om een berenhoofdje te tekenen. We gebruikten dit om beren te tekenen in het zand op de lichttafel, op de speelplaats, en om beren te schilderen.



We geven ook wat aandacht aan Dikketruiendag want als MOS-school vinden we het milieu ook zeer belangrijk. We doen dit met een toneel en enkele bewegingstussendoortjes om het lekker warm te hebben.

We scheuren en kleven stukjes papier om een Goudlokje of beer te maken.

We tellen de beren en leggen evenveel beren in het huisje ernaast.

Juf trok de vertelschort aan. Deze schort heeft heel veel zakjes waar steeds verrassingen uitgehaald worden. Zo komen alle meubeltjes en popjes uit het verhaal naar boven om een poppenspel op te bouwen.

We spelen gezelschapsspelletjes en sorteren per kleur.

We vroegen de mensen uit de buurt om een beer aan het raam te zetten. Zo vertrokken we op berenjacht! Het was een groot succes en hartverwarmend dat de hele buurt zo betrokken was bij ons initiatief! We vonden heel veel beren. Als bedankje staken we tekeningen in de brievenbussen.


Na de voorwerpen te sorteren bij de juiste beer is het tijd om zelf een beer te worden en het verhaal na te spelen.


We kijken naar het verhaal in een schimmenspel. Dit was een heel leuke beleving!


Het is bijna carnaval! Daarom maken we net zoals de beren pudding om op het feest te eten. 

Zin om meer over ons carnavalsfeest te lezen? Kijk dan vlug naar het volgende bericht!















































Papa mijn (wieler)kampioen! De koers is van ons!

 We sloten het schooljaar af met een heel leuk thema. Het thema 'Koers' had veel belangstelling doorheen alle klassen van onze schoo...